6 idei de amenajare pentru dormitorul tău

666
6 idei de amenajare pentru dormitorul tău

Camera destinată odihnei este cea mai importantă din locuință, de aceea trebuie să-i acorzi foarte multă atenție când o amenajezi. Atmosfera de aici trebuie să fie una de relaxare și confort, nuanțele blânde și pastelate, mobila simplă și practică, materialele de înaltă calitate, iar decorațiunile moderne și cochete. Pe scurt, scopul principal este să creezi un spațiu primitor, care să-ți reflecte personalitatea și să reprezinte refugiul tău de zi cu zi, departe de agitația cotidiană. Cum poți face acest lucru? Descoperă mai departe câteva idei de amenajare interesante pentru dormitorul tău:

  • Optează pentru culori deschise

Te-ai întrebat vreodată de ce în anumite încăperi te simți confortabil, în timp ce în altele parcă nu poți da frâu liber emoțiilor și trăirilor tale? Ei bine, culorile joacă un rol important în acest sens. Chiar dacă există numeroase reguli cromatice și o faimoasă teorie a nuanțelor pe care probabil prea puțini dintre noi o stăpânesc, atunci când alegi culorile pentru amenajarea dormitorul, e de preferat să-ți îndrepți atenția spre cele deschise. Acestea fac spațiul să pară mai mare, creează o ambianță plăcută, te liniștesc și te ajută să te odihnești mai bine. Așadar, este bine să alegi nuanțe precum crem, bej, alb, gri pal, roz prăfuit, bleu, galben pal, turcoaz luminos sau lavandă rozalie.

  • Adoptă un stil de decor minimalist

În general, oamenii sunt tentați să-și  aglomereze dormitoarele cu tot felul de piese de mobilier ca să aibă cât mai mult loc de depozitare. Totuși, în ultima perioadă, stilul minimalist câștigă tot mai mult teren, iar acest lucru se întâmplă pe bună dreptate. Efectele pozitive ale decorului care merge pe principiul „less is more” merg dincolo de un aspect vizual deosebit și sunt strâns legate de eliminarea stresului. Așadar folosește în dormitorul tău doar piesele de mobilier esențiale. Alege unul dintre cele mai bune cadre de pat, o saltea confortabilă, una sau două noptiere, o comodă și un dulap. Adaptează dimensiunile acestora la mărimea camerei, iar decorul tău va fi unul simplu și aerisit.

  • Mergi pe stratificarea luminilor din dormitor

Corpurile de iluminat au și ele un rol important în decorarea unei încăperi. La fel ca în orice altă cameră, și în dormitor ai nevoie de cele trei tipuri de iluminat, respectiv ambiental, de lucru și de accent. Ca să poți crea o atmosferă potrivită doar prin simpla apăsare a comutatorului, ai grijă să stratifici luminile într-un mod adecvat. Instalează o plafonieră sau o lustră în centrul camerei pentru iluminatul ambiental, folosește un lampadar ori o veioză pentru lumina de lucru și spoturi sau benzi LED ca să accentuezi anumite colțuri ale camerei.

  • Scoate în evidență zona de dormit

Dacă îți dorești să separi optic zona de dormit de celelalte părți ale camerei, atunci ai grijă să decorezi peretele din dreptul patului cu tapet, o nuanță diferită, tablouri sau decorațiuni de perete. De asemenea, poți defini zona de dormit și prin amplasarea unui baldachin în jurul patului, o adăugire decorativă interesantă pentru dormitor.

  • Creează un spațiu de relaxare

Chiar dacă dormitorul în sine trebuie să fie primitor și relaxant, în interiorul său poți crea și o zonă specială pentru momentele tale de liniște. Așază lângă fereastră un fotoliu impunător ori, dacă îți permite configurația camerei, un șezlong confortabil. Completează decorul cu o măsuță și un lampadar, dar și un covor pufos, iar astfel te vei bucura de un spațiu minunat, pe care îl poți folosi pentru lectură.

  • Folosește decorațiuni moderne

Nu este recomandat să aglomerezi camera de odihnă cu tot felul de decorațiuni, suveniruri și obiecte inutile. Îndreaptă-ți atenția spre piesele care pot induce sentimentul de familiaritate și care își pot pune amprenta asupra imaginii de ansamblu a dormitorului. Așadar, folosește perne și pleduri în nuanțe sofisticate, alege o lenjerie cu imprimeu deosebit, montează perdele și draperii în ton cu mobilierul, amplasează pe podea un covor potrivit stilului de decor ales, iar pe perete, câteva tablouri care să aducă un plus de eleganță. 

De obicei, dimensiunea este cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont la amenajarea dormitorului. Pliază-ți opțiunile în funcție de mărimea camerei și optează pentru elemente simple și atrăgătoare, care să te ajute să obții un spațiu funcțional și estetic.