Care sunt caracteristicile unui laptop performant

476
Care sunt caracteristicile unui laptop performant

Există atâtea laptopuri pe piață, încât a devenit foarte greu să decizi care este cel mai potrivit pentru tine. Dacă ești în căutarea unui laptop performant, nu înseamnă că trebuie să îl alegi pe cel mai scump din magazin. În schimb, este important să citești cu atenție specificațiile acestuia, pentru a afla dacă respectă standardele unui laptop de calitate superioară. Specificațiile puternice te asigură că acesta poate să ruleze optim toate softurile de ultimă generație pe care urmează să le utilizezi. Totuși, contează foarte mult și scopul pentru care îl achiziționezi – business, gaming, educație sau altele. Iată care sunt caracteristicile unui laptop performant.  

Procesor

Cele mai multe procesoare sunt Intel Core i3, i5 și i7. Laptopurile cu procesor Core i3 sunt mai accesibile ca preț, însă un astfel de procesor nu poate rula softuri prea sofisticate. Un laptop cu procesor i3 este potrivit doar pentru activități de zi cu zi, cum ar fi redactarea de documente, navigare pe browser, vizionare de filme. Procesorul Core i5 se regăsește la majoritatea laptopurilor, este mai bun decât i3, însă este de calitate medie. Sunt potrivite pentru editarea de videoclipuri și fotografii, dar și pentru rularea unor jocuri. 

Totuși, cele mai performante laptopuri au procesoare Intel Core i7, potrivite pentru scopuri profesionale, dar și pentru gaming. Mai există și varianta de procesor i9, cel mai performant de pe piață, însă nu este necesar oricui. 

RAM

Dacă înainte 4 GB RAM erau suficienți, softurile de astăzi ne obligă să deținem un laptop cu cel puțin 8 GB RAM. Pe de altă parte, dacă ai de gând să rulezi programe complexe sau să joci jocuri pe laptop, optează pentru unul cu minim 16 GB. 

Stocare

Dacă bugetul îți permite, alege un laptop cu stocare SSD (Solid State Drive). Acesta va rula mult mai rapid și mai silențios decât un HDD, însă are un preț mai ridicat. Asigură-te că acesta oferă minim 512 GB spațiu de stocare.

Rezoluție ecran

Rezoluția ecranului trebuie să fie de minim 1920×1080, pentru a oferi o imagine de calitate. Dacă ești creator de content video, ia în considerare un laptop cu rezoluție 4K. De asemenea, un ecran de tip IPS asigură culori de calitate și cele mai largi unghiuri de vizibilitate. 

Placa video

Placa video poate fi integrată sau dedicată. Placa video integrată este potrivită pentru activități obișnuite, cum ar fi vizionarea unui film sau YouTube, însă activitățile mai complexe sunt dificil de realizat cu această placă video. Dacă te ocupi cu editare foto-video sau cu gaming, ai nevoie de o placă video dedicată.

Durata bateriei

Pentru cea mai bună performanță, alege un laptop care are o durată a bateriei de cel puțin 8 ore. Trebuie să te asiguri că poți folosi laptop-ul și atunci când nu ai la îndemână o sursă de alimentare. 

Securitate

Un laptop performant oferă un nivel ridicat de securitate. Optează pentru un laptop care prezintă autentificare cu amprentă sau cu recunoaștere facială. Pentru funcția de recunoaștere facială, va trebui să alegi un laptop cu cameră web infraroșu (IR). Acestea pot fi folosite și pentru diferite comenzi importante, cum ar fi autorizarea unor plăți. 

Mărime 

Laptopurile mai mici și mai subțiri sunt mai portabile. Alege un laptop de 12-14 inch dacă portabilitatea este o prioritate pentru tine. Dacă dorești să ai cele mai bune experiențe atunci când vizionezi un film sau când editezi un video, optează pentru un laptop cu un ecran de 15 inch sau mai mare. 

Tastatură

Tastatura laptopului trebuie să asigure confort, mai ales dacă va fi nevoie să redactezi texte. Aceasta trebuie să se simtă moale la atingere, să se apese cu ușurință și să revină rapid în poziția inițială. Caută un laptop cu tastatura iluminată, dacă ai de gând să lucrezi pe durata nopții.

Port USB-C

Alege un laptop care are cel puțin 2 porturi USB-C, pentru a putea realiza mai multe task-uri în același timp. Porturile Thunderbolt 4 sunt cele mai performante, întrucât asigură un transfer de date de 40 Gb/secundă și îți permite să conectezi mai multe ecrane 4K sau un ecran 8K. 

Prin urmare, dacă ești în căutarea unui laptop performant, ține cont de toate aceste caracteristici înainte de a lua o decizie.