Cum îți poți păstra pielea sănătoasă atunci când folosești autobronzant?

187
Cum îți poți păstra pielea sănătoasă atunci cand folosești autobronzant?

Autobronzantul este un produs folosit pentru a obține un bronz artificial, astfel încât pielea ta să arate ca după o ședere prelungită la soare. Se poate găsi sub formă de spray, cremă sau loțiune. Poate fi aplicat fie direct pe piele, fie cu ajutorul unei lavete sau perii speciale.

Beneficii ale utilizării autobronzantului

Multe produse autobronzante sunt formulate cu ingrediente hidratante, ceea ce poate ajuta la protejarea pielii și la prevenirea uscării acesteia. Ele pot fi aplicate periodic pe piele, pentru a obține un bronz cu aspect natural și uniform, înlocuind expunerea la soare sau procedurile de bronzare cu raze ultraviolete. Aplicarea unui autobronzant poate contribui la diminuarea ridurilor fine și a semnelor de îmbătrânire.

Autobronzantul oferă persoanelor oportunitatea de a-și schimbă gradual nuanța pielii, fără riscul arsurilor solare sau deteriorării pielii provocate de radiațiile ultraviolete. Cu toate acestea, trebuie să fii atentă când folosești un astfel de produs, întrucât există unele riscuri asociate folosirii lui. [1]

Cum îți poți păstra pielea sănătoasă?

Autobronzantul poate fi un mod foarte eficient de a-ți oferi o strălucire și un bronz ce pare natural, dar trebuie folosit cu prudență, pentru a preveni problemele legate de piele care pot rezulta din utilizarea sa. Pentru a îți proteja pielea atunci când folosești un autobronzant, este important să urmezi câteva recomandări importante.

Primul pas ar trebui să fie folosirea unei creme cu SPF înainte și după aplicarea autobronzantului [1]. Acest lucru va ajuta la prevenirea arsurilor solare și la  îmbunătățirea aspectului natural al pielii. De asemenea, în cazul în care autobronzantul nu are o formulă hidratantă, ar trebui să aplici produse pe bază de ulei sau hidratante după ce l-ai utilizat, pentru a ajuta la prevenirea uscării pielii.

Este important să testezi produsul în prealabil pe o porțiune mică de piele, pentru a verifica dacă există iritații sau manifestări adverse la folosirea sa. Dacă observi orice reacții nedorite ale pielii după aplicarea produsului, oprește imediat utilizarea acestuia și mergi la o consultație medicală.

Precauții

Un risc potențial este acela al iritării și al manifestării alergiilor cutanate, mai ales în cazul persoanelor cu piele sensibilă. Unele produse autobronzante conțin substanțe chimice care pot provoca iritații la nivelul pielii și alte reacții alergice. Dacă simptomele de iritație sau alergie nu dispar în câteva zile după încetarea utilizării produsului, se recomandă să soliciți un consult dermatologic.

Este important ca, atunci când utilizezi un astfel de produs, să respecți instrucțiunile de utilizare și să te limitezi la frecvența aplicării sale.

Cum poți preveni potențialele efecte nedorite?

Aplicarea autobronzantului poate fi o metodă eficientă pentru a-ți păstra pielea sănătoasă atunci când vrei să obții un bronz natural. Cu toate acestea, este important să iei în considerare câteva recomandări pentru a preveni efectele nedorite ale folosirii acestuia.

Primul lucru de care trebuie să ții cont este să alegi un autobronzant potrivit tipului tău de piele și să eviți produsele care conțin alcool sau alte substanțe iritante. De asemenea, îți recomandăm să citești cu atenție eticheta produsului și lista ingredientelor.

În al doilea rând, trebuie să aplici produsul într-o cantitate mică, începând cu zonele mai sensibile ale pielii. Folosește mișcări circulare când aplici autobronzantul și nu freca prea tare, deoarece acest lucru ar putea crește riscul de apariție a iritațiilor pielii.

După ce te asiguri că produsul s-a răspândit uniform pe suprafața pielii, lasă-l să se absoarbă complet înainte de a aplica alte produse cosmetice pe aceeași zonă. De asemenea, este important să știi că autobronzantul necesită timp pentru a acționa în mod corespunzător. Astfel, poate fi nevoie să îl aplici în mai multe reprize, în funcție de rezultatul dorit.

În concluzie, autobronzantul este o alternativă excelentă pentru persoanele care vor să obțină o un bronz al pielii fără expunerea la razele UV. Cu toate acestea, folosirea prelungită poate avea un efect nedorit asupra pielii. Pentru a evita astfel de probleme și a îți menține pielea sănătoasă, este important să alegi un produs în conformitate cu tipul pielii tale și să respecți instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj.

În cazul în care utilizezi un produs nou, să îl testezi mai întâi pe o porțiune mică de piele. Dacă sesizezi reacții nedorite, încetează aplicarea sa, iar dacă problemele cutanate persistă, mergi la un consult dermatologic.

Sursă de referință:

1. “7 Best Self-Tanners.” Healthline, 22 June 2021, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/best-self-tanners#. Accessed 12 Mar. 2023.