Iluminatul unui apartament mic: 5 trucuri și idei

215
Iluminatul unui apartament mic: 5 trucuri și idei

Apartamentul în care locuiești nu dispune de un spațiu foarte mare, însă îți dorești să îl amenajezi astfel încât să trăiești confortabil? Acest lucru este posibil și, chiar mai mult, poți apela cu încredere la câteva trucuri care vor augmenta vizual fiecare încăpere.

Iluminatul interior reprezintă un element cheie când vine vorba despre aranjarea și decorarea spațiului casei tale. Alegerea unor corpuri și a unor lumini optime te poate ajuta să creezi un spațiu superb, în care vei adora să-ți petreci timpul.

Iată 5 trucuri și idei bune pentru iluminarea locuinței tale de mici dimensiuni!

1. Profită la maximum de lumina naturală

Înainte să discutăm despre corpuri de iluminat, este important să știi că lumina naturală este cea mai bună sursă. Chiar dacă locuința ta este destul de mică, abundența luminii zilei poate face spațiul să pară mai aerisit, mai mare și mai primitor.

Așadar, asigură-te că nu blochezi lumina naturală care pătrunde pe ferestre. Apoi, maximizeaz-o prin amplasarea strategică a oglinzilor, pe pereții opuși ferestrelor. Acest truc poate funcționa atât în living, cât și în dormitor.

2. Apelează la spoturi și corpuri prinse în perete

Știm că lămpile cu picior pot fi chic, însă acestea nu vor face decât să aglomereze suplimentar un spațiu deja redus.

De aceea, un truc eficient pentru a-ți ilumina casa este folosirea spoturilor și a corpurilor cu prindere în perete. Astfel, te asiguri că fiecare colț poate fi iluminat, însă fără ca spațiul să fie diminuat.

Dacă vrei să descoperi produse potrivite casei tale, intră pe doraly.ro pentru a găsi corpuri de iluminat elegante, moderne, minimaliste sau romantice, în funcție de preferințele tale în ceea ce privește designul interior.

3. Iluminează detaliile camerei

Spoturile și luminile LED pot fi utilizate pentru a accentua o anumită zonă a oricărei încăperi. Acest lucru creează puncte de interes și, în consecință, face orice cameră să pară mai încăpătoare.

De exemplu, în living poți ilumina un tablou, o plantă mare în ghiveci sau un raft cu obiective decorative. În dormitor, poți ilumina zona oglinzii de machiaj sau poți accentua zona de dressing.

4. Creează linii verticale

Unele apartamente au tavanul destul de înalt, însă numărul de metri pătrați este foarte mic. O idee folosită adesea de către designeri este crearea unor linii verticale care să atragă privirea, oferind dimensiune și impresia de un spațiu mai mare și mai aerisit.

Pentru a obține acest efect, poți monta în living sau în bucătărie, în zona de dining, corpuri de iluminat tip „pălărie”, prinse în tavan cu fire sau chiar cabluri vizibile. Lasă obiectele de iluminat să ajungă până la nivelul inferior maxim, astfel încât să nu deranjeze, dar să creeze liniile verticale esențiale.

5. Alege lustre inedite

De multe ori, simplitatea este cheia. Multe persoane aleg mobilier și corpuri de iluminat cât mai discrete, simple și „invizibile”, pentru a lăsa mai mult spațiu în camere.

Totuși, experții în design spun că o lustră specială poate atrage privirea în sus și poate crea efectul unui living modern spațios sau al unui dormitor elegant, mai mare decât este în realitate.

Așadar, nu-ți fie teamă să optezi pentru corpuri cu forme abstracte, în nuanțe inedite sau cu accesorii speciale. Alege obiecte cu montură cât mai apropiată de tavan, care se întind de-a lungul acestuia și nu în jos, spre podea.

În final, dacă vei aplica toate trucurile de mai sus sau te vei lăsa inspirat de câteva dintre ele, vei reuși să iluminezi locuința ca un specialist. Chiar dacă există nenumărate opțiuni pentru iluminat, parcurge-le cu răbdare și vei găsi, fără îndoială, exact ce ai nevoie pentru casa ta.