Sfaturi utile pentru a preveni afecțiunile oftalmologice

201
Sfaturi utile pentru a preveni afecțiunile oftalmologice

Vederea este unul dintre cele mai importante lucruri pentru oamenii moderni. Afecțiunile oftalmologice ce apar odată cu înaintarea în vârstă, pot fi ținute sub control cu un stil de viață sănătos. Respectarea principalelor măsuri de prevenție și efectuarea controalele oftalmologice periodice, reduce riscul de apariție a problemelor de vedere. 

Sănătatea ochilor este importantă, menținerea vederii corecte și clare este un vis pentru mulți oameni care se confruntă cu afecțiuni oftalmologice de la vârste fragede. Neglijarea problemelor oculare poate duce la pierderea iremediabilă a vederii. Pentru a nu se ajunge aici, trebuie respectate câteva reguli simple. Cu fiecare acțiune întreprinsă din timp, instalarea afecțiunilor oftalmologice poate fi prevenită. Îți prezentăm câteva sfaturi utile, astfel încât să te bucuri de o vedere clară pentru cât mai mult timp. 

Control oftalmologic preventiv și periodic

Persoanele tinere, care nu înregistrează probleme cu ochii, trebuie să se programeze la controale medicale preventive. În cadrul unui control, la o clinică oftalmologică consacarată, medicul specialist poate realiza un examen complet al ochilor, care poate scoate la iveală deficiențe în faze incipiente. Chiar dacă simptomele afecțiunii nu au fost sesizate, tratată la debut, problema oculară își poate găsi rezolvarea rapid și sigur. 

Controalele oftalmologice periodice sunt necesare pentru ca medicul să poată sesiza schimbările produse la nivelul retinei sau cristalinului și, acolo unde este cazul, să ofere tratamentul adecvat, așa încât vederea să nu fie pierdută. 

Cunoașterea problemelor familiale

Multe dintre afecțiunile de sănătate pot fi transmise în familie. Și în ceea ce privește unele probleme ale ochilor, moștenirea genetică joacă un rol important. De aceea este foarte bine ca persoana în cauză să știe și să comunice medicului specialist dacă în familie sunt probleme de vedere și să meargă la controale oftalmologice periodice. 

Tratarea bolilor cronice

Într-o familie în care membrii au diverse probleme de sănătate, boli de inimă, probleme cu colesterolul, diabet, hipertensiune arterială, toate acestea duc la apariția și a problemelor legate de vedere. Acesta este motivul pentru care, chiar și cei fără boli cronice diagnosticate, trebuie să aibă grijă de ochii lor și să meargă la controale, preventiv. 

Purtarea ochelarilor de soare

Ochelarii de soare de calitate, protejează vederea de acțiunea nocivă a razelor de soare, ori de câte ori persoana se află expusă luminii intense. 

Renunțarea la vicii

Consumul excesiv de alcool, dar mai ales fumatul, au repercursiuni asupra vederii. Fumatul afectează întregul organism, dar la nivelul ochilor poate crește riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, cataractă sau leziuni ale nervului optic. Oricare dintre aceste afecțiuni poate duce la orbirea temporară sau totală. 

Dietă echilibrată și greutate optimă

O alimentație sănătoasă, menținută pe tot parcursul vieții, cu păstrarea unei greutăți optime sau cu urmarea unei diete pentru slăbire, acolo unde este cazul, sunt elemente importante, pentru un stil de viață sănătos. 

Fructele și legumele, în special varza și spanacul, introduse în dietă, contribuie la sănătatea ochilor. 

Îngrijire și odihnă corespunzătoare

Femeile știu că ochii trebuie demachiați zilnic, dar ambele sexe au nevoie să folosească produse adecvate vârstei pentru îngrijirea zonei din jurul ochilor și pentru o igienă corectă. 

Odihna de calitate, somnul de cel puțin 8 ore pe noapte, fără întreruperi, pauze mici și dese atunci când ochii sunt folosiți la sarcinile zilnice, toate sunt importante pentru prevenirea apariției afecțiunilor oftalmologice. 

În plus, persoanele care lucrează în fața calculatorului trebuie să fie cu atât mai atente și să alterneze pauzele cu munca, în acest fel își protejează vederea. După vârsta de 40 de ani este nevoie de ochelari de protecție la ecrane, ca măsură preventivă. 

Indicațiile medicale trebuie urmate

Persoanele care utilizează lentile de contact colorate sau folosesc lentile de vedere pentru corecția unor vicii de refracție trebuie să respecte regulile de igienă, prevenind instalarea infecțiilor și a afecțiunilor oftalmologice grave. 

Dacă ochelarii sunt necesari, chiar și cei cu dioptrii considerate mici trebuie purtați conform indicațiilor, pentru a nu se ajunge la complicații. 

Afecțiunile oftalmologice pot fi prevenite dacă sunt urmate câteva reguli simple. Un stil de viață cât mai sănătos, o dietă echilibrată, mișcarea regulată și atenție sporită istoricului familial sunt la îndemâna tuturor. Respectă sfaturile pentru o vedere clară și o viață sănătoasă!

Surse de informare:

  1. How to Keep Your Eyes Healthy – https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight
  2. Tips to Prevent Vision Loss – https://www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm#:~:text=Try%20the%2020%2D20%2D20,taking%20out%20your%20contact%20lenses.
  3. 10 Tips to Protect Your Vision and Prevent Blindness – https://www.everydayhealth.com/news/10-essential-facts-about-your-eyes/
  4. Eye Disease Prevention – https://www.eyehealthmd.com/patient-help/eye-disease-prevention